Toegangscontrole in Het Nieuwe Normaal: 8 Trends Voor Een Veilige Werkomgeving
Moderne ondernemers omarmen technologie om hun organisatie nog efficiënter, comfortabeler en veiliger te maken.
Dat laatste heeft door Covid-19 een extra dimensie gekregen: in Het Nieuwe Normaal wil je dat medewerkers en bezoekers zich niet alleen gemakkelijk, maar vooral ook veilig door je gebouw kunnen bewegen.
Met de juiste technologie vergroot je niet alleen de veiligheid, maar ook de beleving en het welzijn van je medewerkers en bezoekers.
We zien een aantal trends die organisaties op hun pad gaan vinden bij het aanpassen van hun werkomgeving aan Het Nieuwe Normaal.
Wat zijn de 8 technologie-trends voor toegangscontrole in Het Nieuwe Normaal?
1. Ruimteplanning en tijdregistratie worden onmisbaar
Veel organisaties hebben inmiddels regels voor maximale bezetting. Dan is het essentieel dat je weet hoeveel mensen er in je pand zijn. Dat helpt je bovendien om je workflows en productiviteit te plannen en je verbetert het inzicht in het gebruik van je ruimtes.
De combinatie van een toegangscontrolesysteem en een ruimteplanning- of tijdregistratie-tool helpt je hierbij. Met de juiste oplossingen heb je real-time inzicht en kun je ook terugzoeken welke personen in welke ruimtes aanwezig zijn, en voor hoe lang.
Voor de veiligheid in het 1,5 meter kantoor is dit inzicht onmisbaar.
2. Bezoekers gaan zich vooraf online registreren
Je kunt bezoekers een persoonlijke uitnodiging sturen waarmee zij zich vooraf als bezoeker registreren via de PC of smartphone. Dit minimaliseert het fysiek contact met de receptie, bezoekerslijsten of een check-in tablet. Hiervoor zijn talloze applicaties op de markt.
3. Dynamische toegangscontrole reguleert de bezetting van de werkomgeving
Je kunt je toegangscontrole combineren met je gebouwbeheersysteem, ruimteplanning-tool of tijdregistratiesysteem om het aantal medewerkers en bezoekers in je gebouw of in specifieke ruimtes te reguleren en monitoren.
Heb je de juiste technologie in huis? Dan is het eenvoudig om autorisaties van digitale sleutels van medewerkers en freelancers remote en real-time aan te passen en ruimtes of gebouwen snel af te sluiten.
4. Deuren staan ‘default’ open
Je kunt ook – waar mogelijk – deuren standaard open laten staan. Een simpele oplossing, maar je werkomgeving moet natuurlijk wel blijven voldoen aan de (brand)veiligheidseisen.
Met een slimme koppeling tussen je brandmeldsysteem of amok-functie en je toegangscontrolesysteem is het mogelijk om alle belangrijke deuren bij alarm of alleen binnen bepaalde tijdvlakken automatisch te sluiten.
Professioneel advies over technologie en regelgeving is hier uiteraard belangrijk.
Verder is contactloze opening van deuren ook simpelweg comfortabel en scheelt koffievlekken op kleding en vloer ;-).
5. Automatische deuren en contactloze toegang worden de standaard
Waar we begin van dit jaar nog stevig de deurkruk vastgrepen, zetten we inmiddels ellenbogen, schouders en voeten in om ieder huidcontact met deze potentiële besmettingsbron te voorkomen.
Dat is een flinke drempel voor medewerkers die stapsgewijs weer richting de werkomgeving komen. Voor hen is hygiëne een belangrijke voorwaarde om zich weer veilig te voelen.
Niemand zal versteld staan van een deur die automatisch kan openen en sluiten, maar actueel en hygiënisch is deze technologie wel.
Zeker wanneer deze gecombineerd wordt met biometrische toegangscontrole.
6. De drempels voor biometrische toegangscontrole verdwijnen
Steeds meer klanten vragen ons om advies over warmtecamera’s en gezichtsherkenning.
Het is nog steeds een gevoelig onderwerp, maar de drempel voor biometrische beveiliging lijkt langzaam te slijten. We raken er aan gewend, onder andere doordat we talloze keren per dag op die manier onze smartphones ontgrendelen.
Covid-19 geeft deze trend een extra zetje. We kijken er niet meer van op wanneer iemand bij de ingang van een kantoor of instelling een thermometer op ons voorhoofd richt.
De volgende stap is een melding bij de ingang dat de automatische deur alleen opent als je temperatuur in orde is. Een warmtegevoelige camera met koppeling naar het toegangscontrolesysteem doet de rest.
De acceptatie hiervoor zal groeien. We raken gewend aan privacy-gevoelige technologie en diezelfde technologie speelt steeds beter in op regelgeving en maatschappelijke weerstand. De nieuwste gezichtsherkenningscamera’s bijvoorbeeld slaan geen beeld meer op, maar vertalen dat beeld direct in anonieme data en vernietigen vervolgens automatisch de beelden.
7. De behoefte aan ruimte voor opslag van bedrijfs- en persoonlijke eigendommen groeit
Werken in shifts, gedeelde werkplekken, meer flexibele krachten en clean desk policy: we lopen in en uit en we willen zo min mogelijk spullen op de werkplek. Daarmee groeit de behoefte aan opslagruimte voor persoonlijke spullen en bedrijfsgoederen in de buurt van de werkplek, zolang het maar niet òp de werkplek is.
Een veilige opslag in lockers of kasten vraagt om een sluitsysteem dat integraal onderdeel van je toegangscontrolesysteem is. Alleen op die manier hou je het beheer van sleutels en ruimte veilig en praktisch.
8. Werkgevers gaan thuiswerkers helpen met de veiligheid van data en goederen
We werken ineens veel meer vanuit huis, via de cloud. Dat betekent dat we in huis ook meer moeten regelen rond digitale en fysieke beveiliging van informatie en hardware. Dat is natuurlijk aan directie en medewerkers zelf, maar je kunt betere veiligheid wel stimuleren via programma’s samen met je technologieleveranciers.
Zelf bieden we regelmatig speciale, voordelige thuis-pakketten met digitale sluitsystemen voor de medewerkers van onze klanten. Grote kans dat je partners voor IT-, telecom- en toegangscontrole daar ook voor open staan.
Laat ons weten als je verder wilt spreken over hoe toegangscontrole jouw organisatie kan helpen richting Het Nieuwe Normaal.