Selecteer een pagina

SVRZ: Van 8 Grote Naar 60 Kleine Zorglocaties

jun 27, 2021 | Gezondheidszorg

Hoe organiseer je goede en betaalbare ouderenzorg in Zeeland, een groot en dun bevolkt gebied met kleine steden en dorpen?

Dit is de dagelijkse opgaaf voor SVRZ in Middelburg. De afgelopen 20 jaar transformeerden zij op vooruitstrevende wijze hun aanpak, organisatie en voorzieningen tot een hypermoderne en succesvolle zorginstelling waar het draait om mensen, lokale zorg en kleinschaligheid.

Hun bijzondere aanpak inspireerde al vele zorginstellingen uit binnen- en buitenland, die SVRZ bezochten om te leren van hun ervaringen.

SimonsVoss Technologies - elektronische toegangscontrole - digitaal sluitsysteem - keyless security - access control - toegangscontrolesysteem

SVRZ zette vanaf 2000 in op kleinschalige, lokale zorg

Om een beeld te krijgen: In 2000 had SVRZ 8 grote, gecentraliseerde locaties. Inmiddels zijn dat circa 60 kleine locaties. De grotere locaties zijn weer opgedeeld in kleinere units om alsnog de beoogde kleinschaligheid te bereiken. Die omwenteling betekende ook een nieuwe aanpak van het operationele beheer.

{

Elke hoofdlocatie had zijn eigen technische dienst. Dat is allemaal samengevoegd en centraal zorgen wij dat het kwaliteitsniveau op alle locaties gelijk is. Ook het toegangsbeheer moest daarbij over een andere boeg.

Kleinschalige zorg stelde andere eisen aan het beheer

Rocco Rentmeester is als Hoofd Huisvesting al vanaf de uitvoeringsfase van deze transitie samen met zijn team verantwoordelijk voor nieuwbouw, beheer en onderhoud.

Bij zijn start in 2010 stond hij al direct voor een grote bouwopgave van tientallen kleine vestigingen in de dorpen, met ieder 2 tot 4 groepswoningen voor 7 bewoners en enkele functionele verbouwingen en renovaties van hoofdlocaties in de kleine Zeeuwse steden zoals Goes, Middelburg, Terneuzen en Tholen.

Rocco: “We waren vroeger decentraal georganiseerd en de huisvesting was meer een ad hoc operatie. Elke hoofdlocatie had zijn eigen technische dienst. Dat is allemaal samengevoegd en centraal zorgen wij dat het kwaliteitsniveau op alle locaties gelijk is. Ook het toegangsbeheer moest daarbij over een andere boeg.

Kwetsbaar door mechanische sloten

Met het centraliseren van toegangsbeheer viel veel te winnen. Comfort en de veiligheid van alle cliënten, de 3500 medewerkers en tientallen locaties stond – en staat – daarbij voorop.

“De zorglocaties zijn sterk verweven met het dorpsleven. Daar moet iedereen eerst aanbellen. Maar op de hoofdlocaties lopen bezoekers zo naar binnen en zijn wel eens sleutels kwijtgeraakt. Dat je dan geen sloten meer hoeft te vervangen is al een groot voordeel van een elektronisch sluitsysteem.

Maar veel belangrijker is de sprong in privacy en veiligheid voor de bewoners.

Het oude, mechanische sleutelbeheer betekende vooral kwetsbaarheid. We hebben ooit een inbraak gehad waarbij een sleutelkluis met sleutels werd gestolen. Om te voorkomen dat daarmee in groepswoningen kon worden ingebroken hebben we toen halsoverkop alle voordeursloten moeten vervangen. Hadden we op dat moment al een elektronisch sluitsysteem gehad, dan was dat niet nodig geweest.”

{

Het maakt ons beheer zoveel sneller, gemakkelijker, efficiënter en veiliger. We hoeven er niet meer met een laptop naartoe.

“Voor SVRZ is de toegenomen veiligheid, privacy en het comfort voor de cliënten en medewerkers de grootste winst. Dat gaat om persoonlijke, fysieke veiligheid, om het beschermen van persoonlijke eigendommen en om privacy.

Ook de veiligheid binnen in de gebouwen is verbeterd, met gerichte autorisaties voor medewerkers. Inmiddels zijn ook onze nieuwe karren voor medicijndistributie voorzien van elektronische SimonsVoss cilinders.”

Het uitdelen en beheren van de sleutels gebeurt lokaal. Het team van Rocco ziet daar nog kansen tot verbetering door meer mee te kunnen kijken op technisch beheer. Alerts voor een lege batterij bijvoorbeeld worden lokaal vaak genegeerd. Dat kun je dan centraal prima in de gaten houden.

SimonsVoss Technologies - elektronische toegangscontrole - digitaal sluitsysteem - keyless security - access control - toegangscontrolesysteem

Rocco Rentmeester: “Nauwe samenwerking met onze leveranciers is een voorwaarde. Die moeten de technische kennis leveren die SVRZ niet altijd zelf in huis kan hebben.”

Covid-19 stelde toegangscontrole extra op de proef

Covid-19 bracht nieuwe uitdagingen voor de toegangscontrole op alle locaties. Waar enkele elek-tronische sloten aanvankelijk nog offline waren, zijn die in 2020 alsnog naar online omgezet.

Rocco: “We hadden een locatie waar de voordeur altijd openstond. De hoofdentree ging eigenlijk alleen maar ’s nachts dicht. En overdag kon je gewoon naar binnen lopen. Dat kan natuurlijk niet tijdens zo’n pandemie.

Op sommige locaties was de buitenschil al voorbereid met online beheerde sluitingen. Die hoefden we alleen even op afstand om te programmeren. Maar op veel locaties hadden we dat uit budgetoverweging nog niet gedaan. Die hebben we afgelopen jaar alsnog omgebouwd naar online beheer, overigens zonder dat we de hardware hoefden te vervangen. Het maakt ons beheer zoveel sneller, gemakkelijker, efficiënter en veiliger. We hoeven er niet meer met een laptop naartoe.

In deze crisis hebben we nogmaals heel concreet de voordelen van elektronische toegangscontrole gezien.”

{

We hebben SimonsVoss gekoppeld aan onze zorgoproepinstallaties en brandmeldinstallaties. Zo kunnen we in een keer automatisch een groep cilinders ontgrendelen bij brandmelding.

Nauwe samenwerking met leveranciers

“Nauwe samenwerking met onze leveranciers is een voorwaarde”. Alle partners moeten dicht op de bal zitten met deskundigheid en een praktische instelling. Leveranciers moeten de technische kennis leveren die SVRZ niet altijd zelf in huis kan hebben. Het contact met SimonsVoss is daarin laagdrempelig. Geen gedoe met managementlagen, ze staan gewoon voor ons klaar.”

SimonsVoss Technologies - elektronische toegangscontrole - digitaal sluitsysteem - keyless security - access control - toegangscontrolesysteem

De kleine SVRZ-vestigingen in de dorpen, hebben ieder 2 tot 4 groepswoningen voor 7 bewoners.

De keuze voor SimonsVoss

“We hebben online de markt verkend en met collega’s van andere zorginstellingen gesproken.

Daaruit volgde een shortlist van leveranciers die hun ideeën mochten presenteren. We hebben referentieprojecten bezocht en een pilot-project uitgevoerd.”

“We hadden diverse redenen om voor SimonsVoss te kiezen, onder andere:
– De hybride oplossing waarbij je online en offline systemen kunt combineren;
– De beheersoftware;
– Gebruiksvriendelijkheid;
– Bedrijfszekerheid en degelijkheid.”

{

Het contact met SimonsVoss is  laagdrempelig. Geen gedoe met managementlagen, ze staan gewoon voor ons klaar.

“Ook de integratie en koppeling van SVRZ-systemen weegt zwaar voor ons. We hebben SimonsVoss gekoppeld aan onze zorgoproepinstallaties en brandmeldinstallaties. Zo kunnen we in een keer automatisch een groep cilinders ontgrendelen bij brandmelding.”

“Het systeem is flexibel en eenvoudig uitbreidbaar en aanpasbaar. Bijvoorbeeld door bepaalde deuren van offline om te zetten naar online beheer van het systeem.”

“Voor SVRZ tellen veiligheid en comfort echter het zwaarst. Dit bizarre afgelopen jaar bewees maar weer eens hoe snel je omstandigheden kunnen veranderen. Daar moeten we altijd op voorbereid zijn. Met elektronische toegangscontrole weten we dat we goed zitten.”

{

Voor SVRZ is de toegenomen veiligheid, privacy en het comfort voor de cliënten en medewerkers de grootste winst.

SimonsVoss Technologies - elektronische toegangscontrole - digitaal sluitsysteem - keyless security - access control - toegangscontrolesysteem

Ook thuiszorg is onderdeel van de diensten van SVRZ

Wil je meer weten over elektronische toegangscontrole voor zorginstellingen?

Bel ons gerust op +31(0) 20 654 1882 (Nederland) of +32 (0) 33 444 863 (België). Of mail ons via .