Selecteer een pagina

Revalidatiekliniek Inkendaal gaat voluit voor digitale sluittechniek

mei 2, 2020 | Gezondheidszorg

Vorig jaar is meer dan 90 procent van het deurenbestand in het revalidatieziekenhuis Inkendaal in Vlezenbeek overgeschakeld naar een sleutelloos systeem. Straks worden alle buiten- en binnendeuren gecontroleerd met een digitaal systeem van SimonsVoss Technologies. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door CareFull, een Lokers bedrijf gespecialiseerd in onder meer toegangscontrole voor zorgomgevingen.

Dit artikel is gepubliceerd  op vakmagazine topsecurity.be door Philip Declerc.

SimonsVoss Technologies werd bijna 25 jaar geleden opgericht door de ingenieurs Simons en Voss in Unterföhring (regio München). Met als corebusiness het zoeken naar alternatieven voor mechanische sluitplannen.

Later werden de activiteiten uitgebreid tot elektronische sluittechniek, nog later werd een eigen identificatietechnologie ontwikkeld. Inmiddels telt het bedrijf een 400-tal werknemers en is er een eigen nieuwe productiesite met 160 medewerkers.

Tot op heden is stichter Ludger Voss hoofd van de afdeling R&D. Die telt een 60-tal medewerkers, en is opgesplitst over hardware, software & communicatie, en firmware. Eindklanten situeren zich onder meer in de zorg, kantoor- en productieomgevingen, scholen…. SimonsVoss Technologies, dat deel uitmaakt van de Allegion-groep, werkt met een partnernetwerk in de meeste Europese landen. Wim Seeuws is area sales manager Belgium voor de Duitse fabrikant (zie verder).

Online en offline systemen

Het gebouwencomplex van Inkendaal, dat uitwaaiert rondom het historische kasteeltje, telt een 250-tal binnendeuren en een 50-tal buitendeuren. “Tot voor twee jaar waren de meeste deuren uitgerust met een klassiek sleutelsysteem. De voorbije jaren zijn op enkele plaatsen (bijvoorbeeld kleedkamers) bij wijze van proef reeds diverse, elektronische sluitsystemen geïnstalleerd. Zowel directie als technische dienst raakten stilaan overtuigd van het nut van het implementeren van een volledig sleutelloos systeem”, aldus Alain De Brabanter van het facilitair team van Inkendaal. “Een van de vereisten was dat alle buitendeuren à la minute konden worden afgesloten. Voorts moest er zowel een online als een offline systeem worden geïmplementeerd.”

Specialist in toegangscontrole voor zorg

De openbare aanbesteding is in de wacht gesleept door CareFull, een spin-off van Alphatronics, de producent van toegangscontrolesystemen en parkingautomatisatie uit Lokeren. Sinds een zestal jaar is CareFull actief op de Belgische markt, specifiek in de zorgniche: woonzorgcentra, assistentiewoningen, ziekenhuizen…. Hun medewerkers stemden de SimonsVoss Technologies-software optimaal op het Inkendaal-project af (benodigde informatie, installatie, inregeling…). Er werd een deurenlijst van het ziekenhuis opgemaakt om de aanpassingswerkzaamheden zo vlot mogelijk te laten verlopen. Een beperkt aantal personeelsgegevens werd ingevoerd in het systeem. Nadien werden er testen uitgevoerd omdat het de bedoeling was om de bestaande kaarten te hergebruiken.

Brede afdekschilden

In het revalidatieziekenhuis is het SimonsVoss 3060-systeem, de klassieke IP65 conforme oplossing op basis van intern ontwikkelde software en hardware, toegepast. “Hier wordt vooral gebruikgemaakt van digitale krukken om ruimtes te betreden, enkel bepaalde technische deuren zijn uitgerust met digitale cilinders. Bepaalde buitendeuren werden uitgerust met een online controller (tevens oplaadpunt voor badging). Bij het badgen worden ook automatisch de rechten op de kaart geschreven. Bij het aanbieden van een badge aan een offline deur, wordt automatisch geverifieerd of de persoon in kwestie al dan niet binnen mag”, aldus Wim Seeuws. “Alle componenten van het 3060- systeem zijn standaardmaterialen, zij het dat er meerdere manieren van uitvoering zijn toegepast. Bij een klassieke deurkruk bijvoorbeeld is een cilinderuitsparing voorzien. Om de openingen van de oude beslagen weg te werken zijn brede afdekschilden aangebracht. Voor alle cilinders en afmetingen kan SimonsVoss standaardoplossingen aanbieden. In de meeste gevallen is de montagetijd van het systeem op de deur beperkt en vraagt het verwijderen van het bestaande beslag meer tijd.”

Flexibele groepenlijst

Hoe werd het project aangepakt? “In de voorbereidende fase zijn het nieuwe systeem 3060 en de software op punt gesteld, de badgelezers aangemaakt, en de (hergebruikte) kaarten ingeladen. In de uitvoerende fase is er deur per deur omgeschakeld. In een ziekenhuisomgeving vraagt dat een grondige voorbereiding en duidelijke afspraken met de diverse afdelingen”, aldus Peter De Baets. “Eerst zijn de online deuren aangepakt, daarna is in samenspraak met het facilitair team, bepaald aan welke afdelingen prioriteit zou worden gegeven. Er is telkens gestart met de buitendeuren, daarna volgden de binnendeuren. De personen met recht op toegang tot (bepaalde delen van) het ziekenhuis zijn in diverse categorieën opgedeeld. Het systeem van SimonsVoss werkt met groepsrechten maar kan ook individueel rechten toekennen. Zo zijn er de groepen nursing (verpleging), reva (revalidatie), facilities (technische dienst)… Ervaring en de dagelijkse praktijk leren dat de lijst met groepen stelselmatig uitbreidt. Vaak blijkt pas achteraf dat bepaalde personen beter in een andere groep worden ondergebracht.”

‘Gebouw in gebruik’

Volgens Peter De Baets was vooral het werken in een live-omgeving een uitdaging. “Het betreft hier geen nieuwbouw- of renovatieproject, maar een gebouw dat 24 uur per dag in gebruik is. Daarom opteerden we voor een beperkte bezetting van twee à drie medewerkers. Inmiddels hebben we ruime ervaring met dit soort zorgprojecten waarbij we met SimonsVoss Technologies een goed partnership hebben. Ik denk onder meer aan WZC Trudo (Sint-Truiden), De Lovie (Poperinge), Tevona (Hasselt), CAW Antwerpen…

“Momenteel wordt nog de standaard software van SimonsVoss Technologies gehanteerd maar deze zal op termijn worden uitgebreid met de Smart.Surveil-module. Deze brengt alle online deuren in beeld en maakt beheer op afstand mogelijk”, zegt Wim Seeuws. Bedoeling is dat Inkendaal tot een volledig sleutelloos revalidatieziekenhuis evolueert.