Online, Offline of Virtueel: Welk Netwerk Kies Je Voor Je Elektronische Toegangscontrole?
Een modern toegangscontrolesysteem beheer je via een netwerk. Als we daarover spreken, komen al snel termen als ‘Online’, ‘Offline’ en ‘Virtueel’ netwerk op tafel.
Een netwerk zorgt dat je jouw elektronische toegangscontrole centraal en – afhankelijk van je oplossing – real-time kunt beheren.
Je kunt bijvoorbeeld aan individuele gebruikers of groepen toegangsrechten toekennen of juist rechten inperken. Je monitort eenvoudig de status van de elektronische sluitingen en ziet direct wie er op welk moment in welke ruimte toegang heeft of had.
We ontvangen regelmatig vragen over wat nu precies de verschillen zijn tussen de soorten netwerken voor elektronische toegangscontrole:
- Wat voor netwerk heb ik nodig voor mijn elektronische toegangscontrolesysteem?
- Hoe werken de netwerken voor elektronische toegangscontrole?
- Kan ik achteraf het netwerk voor mijn elektronische toegangscontrole aanpassen?
Hieronder leggen we het uit.
Wat voor netwerk heb ik nodig voor mijn elektronische toegangscontrole?
Dat hangt ervan af hoe je het wilt gaan gebruiken èn hoe je het wilt gaan beheren.
Je hebt 3 opties: een Offline Netwerk, een Virtueel Netwerk of een Online Netwerk voor je digitale sluitsysteem.
Het Offline ‘Netwerk’ voor elektronische toegangscontrole
Tussen aanhalingstekens, want hier is eigenlijk geen sprake van een netwerk. Maar alsnog is dit een relevante optie.
Wanneer het aantal deuren te overzien is en wijzigingen van toegangsrechten maar zelden voorkomen, is het goed mogelijk om je toegangscontrolesysteem offline te besturen.
Het beheer van de sluitingen gebeurt in de software, het sluitplan. Als je de programmering van een sluiting wilt aanpassen, dan wandel je er naartoe met je programmeerapparaat, smartphone of tablet.
De eigenschappen van een offline sluitsysteem:
- Voordelige oplossing voor kleine installaties
- LSM (beheer)-software centraal op een computer.
Het Virtuele Netwerk voor elektronische toegangscontrole
Het Virtuele Netwerk is een mix van online en offline sluitingen.
Op enkele strategische plekken zoals de hoofdingang en personeelsingang, kiest u voor online paslezers die u real-time aanstuurt vanuit de beheer-tool op uw PC, smartphone of tablet.
Die online paslezers regelen dat iedere gebruiker de meest actuele rechten op zijn of haar elektronische sleutel ontvangt (smartcard, tag, transponder of smartphone). Dat gebeurt zodra de sleutel contact maakt met een online paslezer.
Op alle overige beveiligde toegangen binnen uw pand of complex gebruikt u offline sluitingen.
Wilt u toegangsrechten voor bepaalde kritische ruimtes, zoals een serverruimte, real-time kunnen wijzigen, dan kiest u voor die toegang een online sluiting.
Daarnaast kunt u offline sluitingen ter plekke snel updaten via een veilige Bluetooth-verbinding en de beheer-app op uw smartphone of tablet.
De voordelen van een virtueel netwerk voor elektronische toegangscontrole:
- Geringe infrastructuur, want alleen de strategische paslezers zijn in het netwerk opgenomen;
- Snelle en eenvoudige administratie van gebruikers en rechten;
- Eenvoudig extra deuren in het netwerk integreren en
- Achteraf programmeren van de sluitcomponenten met het
programmeerapparaat of via de beheer-app op je smartphone of tablet is altijd mogelijk.
Het Online Netwerk voor elektronische toegangscontrole
Het Online Netwerk beheer je volledig en real-time vanuit je beheer-tool. Bij ons heet die LSM of AX Manager. Die kun je bedienen vanaf PC, smartphone of tablet.
Iedere sluiting, zowel binnen je pand als op je industriecomplex of op remote locaties, is veilig en draadloos met je netwerk verbonden en beschikt continu over de meest actuele toegangsrechten van alle gebruikers.
Alle sluitingen binnen je online netwerk beheer je vanuit je centrale locatie en via bekabelde gateways, die vervolgens draadloos met de sluitingen of paslezers communiceren. Je hoeft hiervoor dus geen dure bekabeling naar iedere deur aan te leggen.
De sluitcomponenten van SimonsVoss zijn ook achteraf eenvoudig te upgraden van offline naar online. Je hoeft hierdoor geen sluitingen te vervangen wanneer je situatie verandert en de werkomgeving op een later moment alsnog vraagt om online beheer van bepaalde sluitingen.
De voordelen van een online netwerk voor elektronische toegangscontrole:
- Onmiddellijk ingrijpen bij verlies van een digitale sleutel;
- Realtime programmeren van sluitelementen;
- Centraal activeren van veiligheidsfuncties zoals noodvrijschakeling;
- Online-deurbewaking (DoorMonitoring);
- Alerts bij kritieke situaties, zoals manipulatiepogingen bij deuren en
- Alerts voor zwakke batterijen.
Hou rekening met aanpassingen achteraf
Wat als je op een later moment het type netwerk wil wijzigen?
Soms is het lastig de keuze tussen virtueel en online vooraf al te maken en wijst de praktijk uit op welke plekken je achteraf nog wilt upgraden van offline naar online beheer van je toegangscontrolesysteem.
Maar ook wanneer je vooraf overtuigd bent van je keuze kan de situatie in je werkomgeving zodanig veranderen dat dit nieuwe eisen aan je toegangscontrole stelt. We zagen dit recent tijdens de Covid-19-crisis: ziekenhuizen en verzorgingstehuizen moesten hals over kop afdelingen ombouwen en de toegangen streng beveiligen. Het Sint-Trudo-ziekenhuis in Sint-Truiden (België), bekend door de ongekende piek in Corona-gevallen in het begin van de Corona-crisis, paste binnen een half uur haar toegangscontrole aan op de nieuwe situatie.
Een toegangscontrolesysteem vraagt om dergelijke flexibiliteit. Je moet snel en eenvoudig kunnen aanpassen, zonder hoge (des)investeringen door het trekken van kabels en het vervangen van elektronische paslezers en sluitingen.
Dit is een belangrijke afweging bij het beoordelen van de toekomstbestendigheid van je nieuwe toegangscontrolesysteem.
Wil je er meer over horen?
Als je interesse hebt in meer informatie over netwerken voor elektronische toegangscontrole of andere vragen hebt, kun je ons direct bellen op +31(0) 20 654 1882 (Nederland) of +32 (0) 33 444 863 (België). Of mail ons via nl-simonsvoss@allegion.com.