Selecteer een pagina

Hoe Top-ROC Hoornbeeck Stap Voor Stap Innoveert

apr 19, 2021 | Algemeen, Interview, Onderwijs, Projecten

Al 12 jaar op rij is Hoornbeeck College de beste ROC van Nederland. Dat is zo ongeveer dezelfde tijd als installatiebeheerder Frans van der Blom daar de techniek verbetert en innoveert. Bovendien is ook SimonsVoss al 12 jaar leverancier van het toegangscontrolesysteem. Puur toeval allemaal, maar wel een mooie aanleiding om dieper in het succes van Hoornbeeck en de samenwerking te duiken.

{

Dagelijks – in normale omstandigheden – bewegen 6500 leerlingen en 900 medewerkers zich rond en door alle gebouwen.

Het Hoornbeeck College is een reformatorische school die onderwijs aanbiedt op mbo-niveau. De hoofdvestiging staat in Amersfoort en er zijn nevenvestigingen in Apeldoorn, Goes, Gouda, Kampen en Rotterdam. Dagelijks – in normale omstandigheden – bewegen 6500 leerlingen en 900 medewerkers zich rond en door alle gebouwen. Een gigantische operatie waar Hoornbeeck blijkbaar erg goed in is. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

SimonsVoss Technologies - toegangscontrole - digitaal sluitsysteem - keyless security - access control

Installatiebeheerder Frans van der Blom

Hoe wordt Hoornbeeck College 12 keer op rij de beste ROC?

Uit onafhankelijk onderzoek van De Keuzegids bleek in 2021 dat het Hoornbeeck College voor de twaalfde keer de eerste plek inneemt op de lijst van beste ROC’s in Nederland. Hoornbeeck scoort goed op studenttevredenheid, het hoge slagingspercentage en lage uitvalpercentage. Veel studenten maken hun opleiding af of switchen binnen Hoornbeeck naar een andere opleiding. 

Frans van der Blom legt uit: “Een goede organisatie en goed onderwijs zijn natuurlijk basisvoorwaarden. Daarnaast kennen onze scholen een fijne, sociale sfeer en een duidelijk profiel waarin docenten en leerlingen dezelfde levensovertuiging delen. Waarden als hard werken, plichtsbesef en discipline zitten er vaak van huis uit al in. Al die factoren versterken elkaar en stimuleren de studenten, docenten en alle overige medewerkers van Hoornbeeck enorm.

{

Het viel me op dat de technische installaties vaak een ondergeschoven kindje zijn op scholen

12 Jaar installatiebeheer bij Hoornbeeck College

Frans: “Ik begon als instructeur werktuigbouw en deed deels ook het onderhoud van onze techniek in de locaties. Dat is nogal wat op een school en het viel me op dat de technische installaties vaak een ondergeschoven kindje zijn op scholen. Dat wordt dan bij de conciërge neergelegd die daar niet op toegerust is. Er lag dus een hoop werk en zo werd ik fulltime installatiebeheerder voor onze zes vestigingen, van Goes tot Kampen. Inmiddels zijn we met drie mensen en hebben we onder andere de ketelhuizen en regeltechniek aangepakt, en alle installaties onder één gebouwbeheersysteem gebracht.”

{

Samen met de mensen van SimonsVoss hebben we stapsgewijs alle vestigingen omgebouwd. Dan sprongen we in de auto, bouwden lokaal een netwerkje en sloten de boel aan.

Eenvoudig van offline naar online beheer van het toegangscontrolesysteem

“Langzamerhand zag ik steeds meer voordelen in een online elektronisch sluitsysteem dat ik van afstand kan beheren, vooral met onze locaties door het land. Gelukkig was het simpel om het SimonsVoss-systeem achteraf van offline naar online toegangscontrole te migreren.

Samen met de mensen van SimonsVoss hebben we stapsgewijs alle vestigingen omgebouwd. Dan sprongen we in de auto, bouwden lokaal een netwerkje en sloten de boel aan. Die samenwerking is nog steeds heel praktisch en laagdrempelig. Ons netwerk is inmiddels uitgebouwd naar een paar honderd deuren. Dat zijn niet alleen de buitendeuren, maar ook archieven, belangrijke lokalen, gymzalen en kamers van bijvoorbeeld de conciërge, opleidingsmanagers en locatiemanagers.”

 

SimonsVoss Technologies - toegangscontrole - digitaal sluitsysteem - keyless security - access control

Hoornbeeck College locatie Kampen 

Hoornbeeck wilde af van de problemen met kwijtgeraakte sleutels

“Ons oude, mechanische sluitsysteem was een probleem. Sleutels van de buitenring raakten meermaals kwijt en als gevolg liep het beheer van hoofdsleutelgroepen en generale hoofdsleutels spaak.

Van dat gedoe wilden we af. We zijn een proef met het elektronische sluitsysteem van SimonsVoss gestart en hebben vervolgens alle buitendeuren uitgerust met hun cilinders.

Aanvankelijk hadden we voor een offline toegangscontrolesysteem gekozen. Ik moest er met mijn laptop langs als ik zaken wilde aanpassen. Maar dat was toch al een enorme verbetering: als iemand de transponder kwijtraakte, blokkeerde ik die direct in ons systeem en kon ik een nieuwe programmeren en uitreiken.”

Ook energietransitie staat hoog op de agenda van Hoornbeeck

“Er is altijd wel wat. We hebben als technisch beheerders tientallen zaken die aandacht vragen. Van hydrofoor tot liften, van sleutels tot cv-installaties en luchtbehandeling. Alles wat aan techniek in een gebouw zit, ligt op ons bordje.

Vanwege Covid is onze ventilatie natuurlijk heel actueel. Een luchtbehandelingsinstallatie verbouw je niet zomaar even. Een van onze oplossingen is een lokale ventilatie-unit. Die plaats je gewoon in het lokaal en we sluiten die aan op ons gebouwbeheersysteem.

Daarnaast staat  energietransitie hoog op de agenda van Hoornbeeck.

De locatie Amersfoort is een gebouw van honderd jaar oud. Daar zijn we al van label G naar label A gegaan. We stoken met hout, hebben dubbel glas en dakisolatie aangebracht en de regeltechniek verfijnd. Daardoor is ons energieverbruik teruggeschroefd met vijftig procent, van 820.000 kWh per jaar naar minder dan 400.000.

Ook de gemeente Amersfoort komt met bijzondere initiatieven waar we bij aanhaken. Ze gaan bijvoorbeeld de ringweg van Amersfoort voorzien van collectoren in het wegdek, waarbij ze met warmtepompen warmte opwekken uit het wegdek. Wij kopen dan warmte van een derde partij en hebben daardoor geen gas meer nodig.

Dat is allemaal mooi vanwege de kosten, maar als christelijke school investeren we ook in het bebouwen en bewaren van de aarde. Mensen denken vaak dat die hele energietransitie geld moet opleveren, maar het mag ook wel eens geld kosten.”

SimonsVoss Technologies - toegangscontrole - digitaal sluitsysteem - keyless security - access control

Hoornbeeck College locatie Gouda

De veiligheidseisen voor onderwijs groeien

Frans ziet dat de veiligheidseisen groeien door regelgeving. De examenarchieven bijvoorbeeld dienen goed beveiligd te zijn en een onderwijsinstelling moet achteraf kunnen rapporteren wie daar binnen is geweest. “Die informatie haalt we eenvoudig uit SimonsVoss.”

“Toen ik hier begon hadden wij geen enkele camera. Inmiddels hebben we een centraal systeem voor alle vestigingen. Dat is een preventieve maatregel die er tegenwoordig gewoon bij hoort. In Amersfoort kan ik alle beelden zien.”

{

Het belangrijkste: het systeem werkt gewoon altijd

Hoornbeeck geeft medewerkers met een druk op de knop toegang tot een ruimte

“De grote kracht is van dit online toegangscontrolesysteem is de flexibiliteit. Ik heb veel collega’s die bijvoorbeeld in Amersfoort werken, maar ook regelmatig op de andere locaties zitten en daar even een ruimte nodig hebben. Zij hebben hun transponder bij zich en wij zetten op afstand ‘pats’ die ruimte erbij, ook vanuit huis. En het belangrijkste: het systeem werkt gewoon altijd.”