Cybersecurity is meer dan eigenbelang
Helaas is het actueler dan ooit: niet alleen wijzelf, maar ook hackers verheugen zich over alle connectiviteit en slimme apparaten in onze woningen en werkomgevingen. Het Nationaal Cyber Security Centrum NCSC waarschuwt voor kwetsbaarheden in SOHO routers en verhoogd risico voor het MKB.
Afgelopen jaar signaleerden we al een verhoogd risico rond cybersecurity, onder andere door:
1. Overhaaste innovatie
Onder druk van de snelle veranderingen en stevige concurrentie innoveren sommige spelers in de beveiligingsmarkt wel snel, maar niet goed. Snelheid ten koste van kwaliteit.
2. Snelle aanpassingen van IT- en beveiligingssystemen
Organisaties, inclusief de zorgsector, rolden onder druk van de Covid-crisis in hoog tempo nieuwe IT-systemen en nieuwe faciliteiten voor remote werken uit. Dat maakt de IT, inclusief de beveiliging, complexer en het moest allemaal snel, dus meer kans op onvolledige risico-analyses en extra kwetsbaarheden.
3. Hypergroei cybercriminaliteit
Covid-19 een gigantische katalysator voor cybercriminaliteit gebleken. Al in de eerste maanden van de Covid-pandemie in 2020 vervijfvoudigde het aantal meldingen.
En nu komt daar de oorlog in Oekraïne bij.
Vergeleken bij het onbeschrijfelijke leed van de Oekraïners lijkt onze cybersecurity irrelevant. Maar dat is het beslist niet. We hebben alles en iedereen nodig om de slachtoffers en de overige gevolgen van deze oorlog op te kunnen vangen. Schade aan systemen en processen kunnen we er niet bij hebben, onze continuïteit is cruciaal. En je wilt niet dat jouw systemen wapens worden in grootschalige cyberaanvallen die mogelijk op ons afkomen.
Zorgen voor up-to-date cybersecurity is dus niet alleen in je eigen belang.
Het NCSC biedt veel informatie inclusief een Handreiking Cybersecuritymaatregelen. Die PDF vind je hier.
Bron: NCSC
Cybersecurity is vaak een sluitpost
Fabrikanten laten volgens de onderzoeken cyberveiligheid veel te vaak links liggen. “Meestal kost dat geld en veel van die goedkope merken willen zoveel mogelijk apparaten aan de man brengen ten koste van de veiligheid.”, aldus Simon November van Test Aankoop.
Nu is iedere moderne router wel voorzien van de nodige beveiliging en met goed beheer hou je dat grotendeels zelf in de hand. Maar slimme huishoudtoestellen zoals een deurbel, stofzuiger of wasmachine blijken heel makkelijk te hacken. Dat blijkt uit een onderzoek van Europese consumentenorganisaties, waaronder Test Aankoop, en de KU Leuven. Lees dit artikel eens.
De onderzoekers onderschepten eenvoudig wachtwoorden en openden een slim deurslot op afstand. Ook SimonsVoss algemeen directeur Bernhard Sommer uitte eerder al zijn zorg over een toenemend aantal fabrikanten in de beveiligingsindustrie dat cybersecurity niet serieus neemt.
Mocht het onderwerp nog niet op de eerst volgende vergadering staan, dan bij deze?
Heb je wellicht vragen over de cybersecurity van je toegangscontrolesysteem?
Laat het ons weten! Stuur gerust een bericht of bel ons:
Nederland: +31(0) 20 654 1882 | nl-simonsvoss@allegion.com
België: +32 (0) 33 444 863 | be-simonsvoss@allegion.com