Circulair Gebouw Als Broedplaats Voor Nieuwe Medicijnen En Vaccins
Het BioPartner Center Leiden is de broedplaats voor startups en scale-ups in de biotechnologie. Verspreid over vijf locaties werken jonge bedrijven samen met wetenschappers aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en vaccins. Biopartner ondersteunt hen met flexibele kantoorruimte, laboratoria en diverse andere voorzieningen. Die vooruitstrevende cultuur wilde Biopartner terugzien in het ontwerp en uitvoering van hun nieuwste locatie, BioPartner 5.
HET PROJECT
Het nieuwe gebouw BioPartner 5 staat in Oegstgeest en is het eerste ‘Parijs-bestendig’ gebouw van Nederland. De bouw, materialen, transport en het energiegebruik veroorzaken bij elkaar opgeteld een CO2-uitstoot van 250 kilo CO2 per vierkante meter. Daarmee blijft het gebouw net binnen het CO2-budget. Voor het idee: een gemiddeld kantoorgebouw stoot het dubbele uit.
De staalconstructie uit het gesloopte laboratoriumgebouw Gorlaeus van universiteit Leiden, het interieur, WC’s, tussenwanden, tapijt: bijna alles heeft een vorig leven gehad of was anders verpulverd of in de verbrandingsoven geëindigd.
Architecten Jan Willem ter Steege en Josse Popma hebben dat alles omgetoverd tot moderne kantoren en laboratoria voor de hi-tech startups die medicijnen en vaccins ontwikkelen. Dit is de omgeving waar onder meer het bekende Janssen-vaccin werd ontwikkeld. In meerdere opzichten een unieke plek dus.
Afbeelding: Popma ter Steege Architecten
DE UITDAGING
Het ontwerpen en bouwen met gebruikte materialen was een flinke uitdaging voor Popma Ter Steege Architecten en hoofdaannemer De Vries en Verburg.
Niet eerder is op deze schaal een stalen hoofddraagconstructie samengesteld uit herwonnen staal. En omdat het gebouw demontabel is, kunnen de materialen ooit, wederom, hergebruikt worden. Met puin uit het oude Gorlaeus-gebouw is een groene gevel gemaakt die begroeit zal raken. In het gebouw vind je naast de kantoren en laboratoria ook een restaurant, vergadercentrum, wintertuin en terras.
Voor SimonsVoss is het koren op de molen: de high-tech bedrijven stellen hoge eisen aan de fysieke veiligheid van mensen, goederen en informatie. Dat betekent toegangscontrole op topniveau. Het moet allemaal passen binnen de dynamiek van verschillende, wisselende gebruikersgroepen en binnen het ontwerp van de architecten en de circulaire doelstellingen van de opdrachtgever.
DE OPLOSSING
Voor de gewone buitendeuren is de SimonsVoss SmartHandle ingezet. De binnendeuren voor onder meer de kantoren en laboratoria zijn voorzien van de SmartHandle AX met een aangepast, wit front. De elektrische deuren worden bediend via SmartRelais.
Ook qua duurzaamheid sluit SimonsVoss aan op de aard van dit project.
Zelf neemt SimonsVoss de nodige stappen om de impact op de omgeving en het klimaat te verkleinen. Ook qua duurzaamheid sluit SimonsVoss dus aan op de aard van dit project.
We vermijden giftige stoffen en schadelijke bestanddelen in onze productie en om afval te beperken, gebruiken we steeds meer bulkverpakkingen en “pendelverpakkingen” bij het uitleveren en aanleveren. Daarbij kiezen we zoveel mogelijk voor recyclebaar karton en voorkomen we extra toevoeging van kleuren in de verpakkingen.
Ook via het ontwerp van onze producten en onze technologische innovaties maken we verschil. Door de lange levensduur, de compatibiliteit met oudere productgeneraties, het gemak waarmee je onze producten kan meeverhuizen en het extreem lage energieverbruik van batterijen reduceren we wegwerpgedrag tot een minimum en gebruiken we hulpbronnen en middelen zo effectief mogelijk.
In 2020 openden we een nieuwe fabriek in Duitsland, naast onze bestaande fabriek. Deze fabriek is gerealiseerd via duurzame bouwmethoden zoals ecologisch grondwerk, een massief houten constructie en met gebruik van regeneratieve energiebronnen. We zijn daarin al koploper binnen onze industrie en in onze nieuwe generatie producten komt dit zelfs nog sterker terug.
DUURZAAMHEID BIJ SIMONSVOSS
Ontworpen voor extreem laag energieverbruik.
Zeer lange levensduur van de componenten
Producten zijn compatibel met voorgaande SimonsVoss-productgeneraties
Vermijden van giftige en schadelijke bestanddelen in de productie
Milieuvriendelijke en herbruikbare verpakkingen
Duurzame fabriek
Lokale productie en toeleveranciers
Algemeen Directeur SimonsVoss, Bernhard Sommer:
„Je ziet dat klanten steeds vaker willen weten waar en hoe hun product gemaakt wordt. En dat kan bij ons, want alles is ‘Made in Germany’. We hoeven dus niet naar China op en neer. Het is een mooie en groene fabriek waar we trots op zijn. We hebben een reeks van milieuvriendelijke maatregelen in en rond onze fabriek en onze leveranciers zitten op rijafstand rondom ons, dus geen vliegtuigen voor toelevering van onderdelen. We betekenen daarmee bovendien echt iets voor onze directe omgeving. Er hangen in onze hele keten nogal wat gezinnen aan vast en we kennen de mensen. Die wederzijdse betrokkenheid hoort voor ons ook bij duurzaam ondernemen.
HEB JE EEN VRAAG OVER DIT PROJECT?
Wil je meer informatie over dit project of de mogelijkheden van een sleutelloze beveiliging voor jouw organisatie?
Harry Dansberg kan je er alles over vertellen. Je kunt Harry bereiken via 020 654 1882 of een email sturen naar nl-simonsvoss@allegion.com.