Sleutelbeheer Van Je Clubhuis: Een Grote Frustratie Voor Sportverenigingen
Het oude clubhuis van Gorkumse Atletiek- en Triathlonvereniging Typhoon stamt uit 1973. Na al die jaren van intensief gebruik was het tijd voor een grondige renovatie.
De club heeft met vele vrijwilligers de schouders er flink onder gezet. Het nieuwe clubhuis geeft meer ruimte met goede bergingen voor sportmaterialen en een sportruimte voor krachttrainingen van de sporters. De buitenschil is goed geïsoleerd, waarbij het oude clubhuis zoveel mogelijk benut blijft. Het resultaat is fantastisch.
De organische architectuur is een ontwerp van Katrien Koppers Architectuur. Vanuit de kantine kun je de sporters op de atletiekbaan goed volgen. De houten gevelbekleding zal vergrijzen waardoor het gebouw wordt opgenomen in de natuurlijke omgeving.
Naast de verduurzaming kreeg ook het sleutelbeheer een opfrisser. Het bestuur koos voor een elektronisch sluitsysteem en weet nu exact welke digitale sleutels aan wie zijn uitgegeven. Beter nog: sleutels die zoek raken blokkeren ze met een druk op de knop. Met andere woorden: ze bepalen weer zelf wie er wanneer toegang heeft.
Dat is een bekende uitdaging: sleutelbeheer is een grote frustratie voor sportclubs en andere verenigingen.
Problemen met het sleutelbeheer van je clubhuis
Toegangsbeheer van een clubhuis is een hele klus: uitgifte, registratie en inleveren van sleutels is veel gedoe en het bestuur is er daarom terughoudend mee. Vaak wordt een stevige borg gevraagd om zeker te weten dat de sleutel retour komt.
In praktijk blijkt dat zelden de oplossing.
Teams staan voor een gesloten poort en halen ‘even snel’ de sleutel en brengen die ‘straks gelijk weer terug’. Registratie van een uitgegeven sleutel komt straks wel. En de trainer maakt gelijk zelf nog even een kopie voor de aanvoerder, wel zo handig.
Zo ontstaan in de loop der jaren talloze kopieën totdat in iedere keukenla de sleutel van het clubhuis of de sportzaal ligt, met alle risico’s van dien voor materialen, barvoorraden en faciliteiten.
Maar het wordt nog ingewikkelder.
Sleutelbeheer voor multifunctionele clubhuizen
Verenigingen zetten hun clubhuis en overige faciliteiten steeds vaker breed in, bijvoorbeeld met een fitnessruimte voor de leden en verhuur van de faciliteiten aan buitenschoolse opvang (BSO), scholen, kleine evenementen. Ook zien we regelmatig dat verschillende sportclubs zoals tennis en hockey een clubhuis volledig delen en gezamenlijk exploiteren.
Dat maakt de toegangscontrole van je clubhuis zeer complex. Al die verschillende gebruikersgroepen vragen om een intelligent sleutelbeheer en een solide sluitsysteem dat altijd probleemloos werkt zodat leden en vrijwilligers niet voor gesloten deuren staan en het bestuur vrij blijft van klachten en storingsmeldingen.
Zo’n investering betaalt zich snel terug: je weet exact wie er wanneer naar binnen mag, of is geweest. Zelfs de toegang tot het materiaalhok, veldverlichting of de bar kun je op die manier tot in detail beheren. Je bent af van de talloze, onzichtbare sleutelkopieën en het vereenvoudigt de discussies over wie er wel en niet een sleutel krijgt.
Slimme toegangscontrole maakt de club niet alleen veiliger, het vergroot ook het comfort voor leden en vrijwilligers. Mits je natuurlijk een betrouwbaar systeem kiest dat altijd werkt en dat iedereen, van jong tot oud, eenvoudig kan bedienen.
Oriënteer je dus goed en kies een leverancier waar je op terug kan vallen met een product waar je vele jaren mee vooruit kunt.
Wil je meer weten over intelligent sleutelbeheer van je clubhuis?
Bel ons gerust op +31(0) 20 654 1882 (Nederland) of +32 (0) 33 444 863 (België). Of mail ons via nl-simonsvoss@allegion.com.