Selecteer een pagina

5 Tips Voor Het Kiezen Van Een Toekomstvast Toegangscontrolesysteem

jul 18, 2020 | Algemeen, Gezondheidszorg, Industrie, Kantoren, Onderwijs

Of je nu je plan voor directie moet presenteren of zelf de beslissing neemt: als je wilt gaan investeren in een toegangscontrolesysteem, dan wil je op deze vraag een klip en klaar antwoord:

 

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een toekomstvast toegangscontrolesysteem?

Een toegangscontrolesysteem is geen mobiele telefoon die je om de twee jaar vervangt omdat de techniek je alweer heeft ingehaald. Maar ook je toegangscontrolesysteem zit bomvol complexe technologie: electronica, hardware, software en integraties waar je vele jaren op wilt kunnen vertrouwen.

Als alles blijft zoals het is, dan komt dat waarschijnlijk wel in orde. Maar dat is een illusie.

Technologie raast door, de maatschappij verandert, veiligheidseisen veranderen mee, je krijgt software-updates, verbouwt je pand of breidt uit. Je ontwikkelt nieuwe afdelingen, met nieuwe eisen aan veiligheid en comfort. Je neemt bedrijven over die op een ouder systeem of andere leverancier draaien, maar je wilt alles binnen één platform beheren.

Of je wilt je investeringen over meerdere jaren spreiden en de digitalisering van je toegangscontrole stap voor stap invoeren. Als je dan bij stap drie bent, moet stap één dus ook nog goed werken.

De dynamiek is waarschijnlijk nog groter dan je verwacht. Daar dienen je investeringen tegen bestand te zijn.

We geven een paar tips om je op weg te helpen. Inclusief een paar die je nergens anders hoort. 

 

1. Is het toegangscontrolesysteem backward compatible?

Om het voorbeeld van de mobiele telefoon er weer even bij te halen: die pakt na een paar jaar geen updates meer, je apps werken niet meer, als een nieuwe versie koopt past je oude voedingskabel niet meer, of je moet er ook een nieuwe koptelefoon bij kopen omdat de aansluiting er niet meer is. Kortom je moet alles nieuw kopen om hetzelfde te kunnen blijven doen. Bekend?

Wat je dus vooral niet wilt is dit soort onaangename verrassingen met je toegangscontrolesysteem: ‘Sorry, uw uitbreiding sluit niet meer aan op het systeem dat u vijf jaar terug bij ons kocht.’

Check dus óf het systeem backwards compatible is, en hoe ver dat gaat: niet alleen in tijd terug, maar ook in functionaliteit.  Met andere woorden: geldt die compatibiliteit voor alle features? 

Bepaal je eigen tempo

Stel, je spreidt de uitrol van je nieuwe toegangscontrolesysteem uit over vijf jaar. Sluit in jaar vijf alles dan nog naadloos aan op de systeemonderdelen die je vijf jaar eerder hebt aangeschaft? En als je over acht jaar een bedrijf overneemt of je wilt een deel van je systeem upgraden? Integreert je upgrade of het sluitsysteem van een andere leverancier dan, met behoud van alle functionaliteiten? Hoe zit het met de integratie van bekabelde systemen met jouw batterij-gevoede systeem, of vice versa? We zien bijvoorbeeld regelmatig klanten die in eerste instantie alleen de buitenschil van hun pand van een digitaal sluitsysteem voorzien en de binnenschil nog mechanisch houden, dus met een ‘ ouderwetse’ sleutel. Na jaren kun je alsnog besluiten om ook de binnenring te digitaliseren. Dan wil je geen vervelende verrassingen.

 

> Meer info over veiligheid kun je vinden in onze Kopersgids Toegangscontrolesystemen 2020

 

2. Is het toegangscontrolesysteem compatible met alle typen cilinderprofielen?

Er zijn in de loop van de jaren vele soorten cilinders op de markt gekomen, met eigen maatvoeringen. Pas je een nieuw toegangscontrolesysteem toe in je huidige omgeving, dan wil je natuurlijk wel dat de nieuwe, electronische cilinders eenvoudig in de bestaande deuren passen. Zeker bij renovatieprojecten is dat een groot voordeel, aangezien je dan niet je complete sluitsysteem hoeft te vervangen, maar alleen een relatief goedkope en eenvoudig te installeren cilinder nodig hebt.

SimonsVoss Technologies - 12 cost effects when choosing your keyless security system

3. Garandeert de leverancier ‘Retrofit’?

Retrofit is een term om te onthouden. Het lijkt op backward compatibility maar het ligt net even anders.

Eerst het grote voordeel: als je systeem retrofit is, hoef je je niet vooraf vast te leggen op een bepaald type toegangscontrole.

Je kunt eenvoudig aanpassen en inspelen op nieuwe behoeften rond je toegangscontrole. Zo kun je omschakelen van een offline digitaal sluitsysteem naar een online systeem en naar ‘Data on card’. Of je kunt software en componenten vervangen of upgraden zonder de complete hardware te moeten vervangen of gedoe met licenties.

Het is niet altijd eenvoudig om vooraf exact te weten waar je behoeften liggen en hoe het allemaal in praktijk uitpakt. Dan geeft het je veel vrijheid als jouw systeem flexibel is. En het bespaart je veel geld als je dure ombouw en vervanging van systemen kunt voorkomen.

 

 

4. Integreert het systeem eenvoudig met derden?

Integratie met gebouwbeheersoftware van derden, zoals  TKH, Aras , Nedap , Lenel en Genetec, kan het beheer van je faciliteiten eenvoudiger maken.

Dan is het wel belangrijk dat die integratie met jouw toegangscontrolesysteem eenvoudig is. En dat hangt vooral af van de manier waarop de software van jouw systeem is gebouwd.

Die technologie is bepalend voor jouw integraties met derden:

  • Is integratie überhaupt mogelijk?
  • Is het eenvoudig uitvoerbaar?
  • Is het operationeel stabiel?

Je zit niet te wachten op complex en duur maatwerk met onzekere uitkomst over de werking van alle functionaliteiten.

En je wilt al helemaal geen vervelende bugs omdat één van de partijen een software-update heeft uitgevoerd waar jouw systeem geen raad mee weet.

Dit voorkom je met eenvoudige client-software die – voor een goede werking – niet van derden afhankelijk is.

Er zijn ongetwijfeld andere goede oplossingen, maar vraag er in ieder geval op door bij je leverancier.

 

5. Wat weet je van je leverancier?

We noemden het al eerder: een toegangscontrolesysteem gaat lang mee. Belangrijk dus dat de leverancier dat ook doet.  Die moet robuust genoeg zijn om je systeem tot in lengte van jaren te blijven onderhouden, updaten en om te blijven investeren en innoveren.

Ook als het economisch een tijdje tegen zit wil je kunnen vertrouwen op hun bereikbaarheid, snelheid van handelen en ontwikkeling van nieuwe producten en functionaliteiten die aansluiten bij de wereld van dat moment.

Technologieleveranciers buitelen vaak over elkaar heen met nieuwe features, de een nog slimmer dan de ander. We zijn er zelf ook niet vies van, het zit in het DNA van techies, en de technologie waar we mee werken is nu eenmaal oneindig mooi en uitdagend.

Maar jij hebt er alleen wat aan als het werkt zoals jij dat wilt. Is je beoogde systeem in praktijk en op het hoogste beveiligingsniveau door de mangel gehaald? Wat is de trackrecord van het systeem?

 Laat je niet gek maken 😉