Selecteer een pagina

3 Strategische Doelen Voor Je Toegangscontrole-systeem In 2020

mei 10, 2020 | Gezondheidszorg, Industrie, Kantoren, Onderwijs

We adviseren wereldwijd talloze ondernemingen over digitale sluitsystemen. Niet alleen bij het kiezen van de juiste oplossing.

We zitten ook met onze klanten om tafel voor het verbeteren van hun bestaande oplossingen, het integreren met andere leveranciers, het maken van de businesscase en het succesvol managen van een veilig en comfortabel toegangscontrolesysteem.

Van banken, luchthavens en petrochemische industrieën tot zorg- en onderwijsinstellingen en particuliere woningen.

En met deze blog willen ook jou graag een stap verder helpen bij je aanschaf of uitbreiding van je toegangscontrolesysteem.

In dit artikel:

We lopen met je door de drie doelen die wij het meest relevant vinden voor de onderbouwing van je toegangscontrole-project:

 • Veiligheid verhogen
 • Comfort en beleving verbeteren
 • Kosten verlagen

We beginnen met de meest voor de hand liggende vraag voor jouw toegangscontrole.

 

 

Moet ik eigenlijk wel overschakelen van mechanische naar elektronische toegangscontrole?

We krijgen veel en uiteenlopende vragen, van uiteenlopende organisaties:

 • Is elektronische toegangscontrole veilig?
 • Haal ik geen bugs en gedoe op mijn hals?
 • Hoe zit dat met hacken?
 • Verdien ik de investering terug?

Maar al die vragen hobbelen achter de hoofdvraag aan:

 Waarom heb ik een toegangscontrolesysteem nodig?

Met alle elektronica waarmee we ons omgeven is het redelijk om je af te vragen of het hele idee van nog meer elektronica je niet juist kwetsbaarder maakt.

Maar de feiten vertellen een ander verhaal.

Niet alleen banken, overheidsinstanties en andere organisaties met de hoogste veiligheidseisen zetten toegangscontrolesystemen in om hun veiligheid te verhogen, maar ook in onderwijs, zorg en MKB stijgt de vraag snel. Organisaties die hun veiligheid en comfort willen verhogen stappen over naar digitale toegangscontrole.

Met andere woorden:

Als je je toegangscontrole goed wilt regelen, is de vraag niet óf je op een toegangscontrolesysteem moet overstappen, maar met welke oplossing en met welke leverancier.

En vooral: Waarom? Wat is je doel? 

Daarom geven we je hier meer inzicht in de impact van een toegangscontrolesysteem op verschillende facetten van je bedrijfsvoering. Zodat je voldoende munitie hebt om je project stevig te onderbouwen

 

1. Een toegangscontrolesysteem verbetert de veiligheid

Een inkopper. Natuurlijk wil je de kostbare spullen binnen je organisatie beschermen. Maar de huidige maatschappij vraagt meer dan een slot op de deur.

Inzicht in ongebruikelijke patronen en  activiteiten zoals pogingen tot ongeautoriseerde toegang of gewoon nalatigheid helpen organisaties hun beveiliging continu te verbeteren.

Bescherming is o.a. nodig voor:

 • Personen in en rond de faciliteiten
 • Gebouwen en goederen
 • Data en Intellectueel Eigendom.

En specifieke sectoren vragen soms om specifieke beveiligingsoplossingen.

Zo is de veiligheid van scholen actueel. Die veiligheid kent uiteraard een veel bredere definitie dan alleen toegangscontrole. Maar toch kan hier bijvoorbeeld een speciale amok-functie de veiligheid verhogen. Bij dreiging activeer je met een druk op de knop een vooraf bepaald toegangscontrole-scenario. Zo sluit je snel hele afdelingen of gebouwen af voor gevaar van buitenaf. 

 

Hoe kies je een toekomstvast toegangscontrolesysteem?

Lees de tips

”Die sleutel komt wel weer boven water.”

Sleutels kwijt: het komt altijd op het verkeerde moment. Thuis, laat staan binnen een professionele organisatie. Hoe lang geef je jezelf de tijd om ze terug te vinden? Meestal komt die weer ergens boven water. Maar dat weet je dus niet. En als hij echt verloren is, hoe lang geef je de vinder de tijd om de sleutel te misbruiken? Dat is een afweging tussen de kosten van het vervangen van één – of meer – cilinders en sleutels, of het risico van ongewenste bezoekers met alle gevolgen van dien. Die afweging wil je helemaal niet maken. En dat hoeft ook niet, als je beschikt over een digitaal sluitsysteem.

> Meer info over veiligheid kun je vinden in onze gids

2. Comfort van klanten en medewerkers is ‘key’

 

Customer Experience, klantbeleving, medewerkertevredenheid…

Hoe je het ook noemt: we investeren steeds meer in het comfort van onze klanten, medewerkers, zorgcliënten en studenten. 

Dit wil je dan niet: grote sleutelbossen, gedoe met kwijtgeraakte sleutels en er ’s morgens niet in kunnen omdat de poort nog dicht is. Om maar wat te noemen.

Ook voor het op gang helpen van nieuwe medewerkers betekent een goed geregelde toegangscontrole een welkom gevoel. Vanaf dag één is hun toegang exact op maat geregeld en kunnen ze gaan en staan waar ze maar willen – en mogen.

Deuren die automatisch vergrendelen, bezoekers die zich welkom voelen en zien hoe de beveiliging professioneel is geregeld, Medewerkers die niet met grote sleutelbossen hoeven te slepen, zorgclienten die hun spullen en privacy veilig weten. 

Toegangscontrole heeft meer impact op de beleving van alle verschillende gebruikers van je gebouw dan vaak wordt gedacht.

Voor veel klanten in de zorgsector is, vanwege het grote personeelstekort, de verbetering van employee experience een van de hoofddoelen van hun toegangscontrole-project.  

 

Bepaal je eigen tempo

Stel, je spreidt de uitrol van je nieuwe toegangscontrolesysteem uit over vijf jaar. Sluit in jaar vijf alles dan nog naadloos aan op de systeemonderdelen die je vijf jaar eerder hebt aangeschaft? En als je over acht jaar een bedrijf overneemt of je wilt een deel van je systeem upgraden? Integreert je upgrade of het sluitsysteem van een andere leverancier dan, met behoud van alle functionaliteiten? Hoe zit het met de integratie van bekabelde systemen met jouw batterij-gevoede systeem, of vice versa? We zien bijvoorbeeld regelmatig klanten die in eerste instantie alleen de buitenschil van hun pand van een digitaal sluitsysteem voorzien en de binnenschil nog mechanisch houden, dus met een ‘ ouderwetse’ sleutel. Na jaren kun je alsnog besluiten om ook de binnenring te digitaliseren. Dan wil je geen vervelende verrassingen.

> Meer info over de businesscase vind je in onze gids

3. Kosten besparen met elektronische toegangscontrole

 

Een digitaal sluitsysteem kan een stevige investering betekenen en veel hangt af van het type project.

Maar uiteraard levert het je ook veel op.

We hebben klanten die één of meer FTE besparen door efficiënter sleutelbeheer. Een dashboard voor het beheer van je kaarten of tags in plaats van kasten vol sleutels. Een muisklik, in plaats van de slotenmaker op bezoek of een medewerker die zonder sleutel op die afgelegen locatie staat en onverrichter zaken naar huis kan.

Een digitaal sluitsysteem verlost je direct van deze kosten.

Maar dat is slechts de top van de ijsberg.

De indirecte kosten van een falende toegangscontrole komen misschien minder zichtbaar, maar wel een stuk harder binnen:

 • Onveilige situaties voor medewerkers
 • Diefstal van of schade aan goederen
 • Diefstal van bedrijfsinformatie

Om een eerlijk beeld van de businesscase te schetsen moeten we dus verder kijken dan de kosten van traditioneel, mechanisch sleutelbeheer en prijslijst van de vervangende componenten.

Alle voorgaande onderwerpen hebben links- of rechtsom impact op de totale rekensom.

Gebrekkige veiligheid, comfort, bedrijfszekerheid en toekomstvastheid kosten je organisatie geld, tijd, moeite, reputatie of zelfs omzet.

 

Welke factoren bepalen de kosten van je toegangscontrole?


Onder andere:

 1. Sleutelbeheer
 2. Vervanging van cilinders / sloten
 3. Eenvoud en snelheid van vervanging van cilinders
 4. Productiviteitsverlies door niet-toegankelijke ruimtes
 5. Diefstal of beschadiging van goederen
 6. Ongewenste toegang tot bedrijfsinformatie
 7. Robuustheid van hardware
 8. Robuustheid van software
 9. Kosten van bekabeling
 10. Batterijlevensduur
 11. Compatibiliteit met alle typen cilinderprofielen
 12. Complexiteit van integratie met derden
 13. Snelheid van het doorvoeren van mutaties
 14. Compatibiliteit met oudere hard- en software versies
 15. Retrofit met andere typen sluitsystemen
 16. Snelheid en kwaliteit van on/offboarding van medewerkers
 17. Robuustheid van de leverancier